V roce 2003 zaměřil odbor památkové péče  svou pozornost zejména dvěma směry. 

 

V prvé řadě posílil kontrolní činnost v oblasti nepovolených reklam a drobných stavebních úprav v parterech historického centra města, navázal aktivní spolupráci v rámci samosprávy města s jednotlivými městskými částmi, nacházejícími se v Pražské památkové rezervaci, a s dalšími orgány a organizacemi města (Městská policie, Technická správa komunikací, Eltodo EG aj.) pro všestranné a koordinované zvýšení možností ochrany památkových a kulturních hodnot města (koncepce osvětlení historických částí Prahy a jednotlivých objektů, koncepce úpravy veřejných prostor města a uličních interiérů, kontrola dodržování zákona O státní památkové péči a vydaných rozhodnutí) a připravil  metodický materiál a školení v oblasti dozoru nad památkovým fondem a jeho změnami pro strážníky městské policie působící v Pražské památkové rezervaci.

 

Záznam (.bmp, 481 MB) z kontrolní činnosti MHMP-OPP v Karlově ulici za účasti primátora (fotogalerie).

 

 

PROJEKTY:

 

Zvýšení propagace a prezentace památkového fondu:

odborná a turistická mapa Pražské památkové rezervace (.gif, 4,5 MB)   mapa ppr_predek  mapa ppr



letecká výšková fotodokumentace Národní kulturní památky Vyšehrad (.avi, 4,7 MB)   vyšehrad - ukázka

 

MHMP-OPP v roce 2003 dokončil instalaci povodňových tabulek (fotogalerie instalace tabulek) označujících výšku hladiny záplav v roce 2002. 14. 8. 2003 byla slavnostně odhalena povodňová  tabulka na Nostickém paláci  a na Sovových mlýnech.

MHMP-OPP finančně podpořil natáčení filmového dokumentu o unikátním restaurátorském průzkumu Korunovačního kříže Karla IV. (součást korunovačních klenotů).

 

MHMP-OPP zahájil vytváření kvalitní elektronické (internetové) prezentace památkového fondu v hlavním městě Praze v rámci připravovaného informačního a prezentačního serveru Prahy.

 

MHMP-OPP zahájil natáčení několikadílného dokumentárního seriálu o Praze a památkové péči.

 

Nejrozsáhlejší činností Magistrátu hlavního města Prahy – odboru památkové péče (MHMP-OPP) je vydávání správních rozhodnutí (závazná stanoviska) ve věci údržby, opravy, rekonstrukce, restaurování nebo jiných úprav kulturní památky a ve věci zamýšlené stavby, stavební změny nebo udržovacích prací u objektů, které se nacházejí v památkově chráněných územích. Každý rok vydá MHMP-OPP zhruba deset tisíc závazných stanovisek (rozhodnutí).

 

V roce 2004 MHMP-OPP evidoval celkem 8743 spisů.

V roce 2005 oddělení architektů, kunsthistoriků a archeologů MHMP-OKP evidovalo celkem 8145 spisů.

 


reklama_ppr