www.architectureweek.cz

Osmý ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week Praha 2014 se bude, pod záštitou prezidenta České republiky, pana Miloše Zemana, konat v Jiřském klášteře na Pražském hradě a dalších místech v Praze ve dnech od 15. 9. do 12. 10. 2014, zúčastní se jej 36 zemí a představí se zde více než 200 památek z celého světa. Ve spolupráci se Správou Pražského hradu jej již tradičně připravuje společnost Czech Architecture Week. Hlavním tématem letošního roku je architektonické dědictví a ikony architektury. Cílem festivalu je opět představit české i zahraniční veřejnosti architekturu a architektonické dědictví v rámci řady výstav. Součásti festivalu jsou i v letošním roce přednášky českých a zahraničních architektů, které budou probíhat na Fakultě architektury ČVUT a které jsou pro všechny zájemce zdarma a samozřejmě procházky za architekturou s přihlédnutím k vývoji jednotlivých architektonických slohů.


Městská část Praha 1 se prezentuje na podzimním mezinárodním festivalu architektury a urbanismu Architecture Week Praha 2014

V letošním roce se opět představí městská část Praha 1 na mezinárodním festivalu architektury Architecture Week Praha 2014 ve dnech 15. 9. – 12. 10. 2014 na výstavě Architektura v prostoru a čase, která bude, spolu s dalšími architektonickými výstavami, umístěna v Jiřském Klášteře Pražského hradu. Kurátorem výstavy, jejímž úkolem je na příkladech významných historických architektonických objektů formou modelů, fotografií, kreseb, skic a filmů, ukázat vývoj architektury od předrománského období do současnosti, je Akad. arch. Ing. Miroslav Řepa.


www.hravyarchitekt.cz

Hlavní město Prahu na festivalu také reprezentuje Základní škola nám. Curieových, Praha 1,  která se účastní druhého ročníku  celorepublikového výtvarně-architektonického projektu pro děti 4. a 5. tříd základních škol Hravý architekt. Děti v letošním roce kreslily na téma architektonický detail a umění v architektuře – výtvarné zpracování umění, spjatého s architekturou. Ve svém městě tak objevovaly a kreslily reliéfy, sochy, okenní vitráže, fresky, domovní znamení, chrliče, kašny, fontány, mozaiky, ozdobné prvky a detaily historických objektů.  Vznikly krásné a originální práce. Na výstavě bude k vidění např. Socha v čase, Palácové římsy nebo Kostelní apokalypsa tak, jak je vytvořily pražské děti.

Ještě než děti zahájily svou práci, absolvovaly s panem architektem Ondřejem Šefců, přednášku na téma Legendy staré Prahy. Pan architekt dětem vyprávěl o architektuře a jejích tvůrcích. Děti se také dozvěděly, jak jejich město vznikalo a slyšely také o zajímavých historických stavbách a místech.

Děti, které se projektu zúčastnily, stráví za odměnu celý den na Pražském hradě, kde pro ně bude připraven pestrý program. Například na Plečnikově vyhlídce pro ně organizátoři, ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a známými osobnostmi architektury, připravují úžasné tvůrčí ateliéry, setkání se známými architekty, nebo prohlídku Jižních zahrad.

V letošním roce se projektu účastní a na Pražský hrad přijedou i děti z dalších zemí Visegrádské 4: Slovenska, Polska a Maďarska. Do projektu se zapojily rovněž děti z Itálie. Celkem se Hravého architekta 2014 zúčastní více než 800 dětí. Výstava Hravý architekt je putovní a po skončení v Jiřském klášteře Pražského hradu pokračuje podle koncepce organizátorů do dalších měst v zahraničí, například do Bratislavy, Tel Avivu, Paříže nebo Milána.